• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Szilvás-diós bukta

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 2 tojássárgája
  • 30 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 80 g Koronás Kristálycukor
  • 80 g lágy vaj
  • 250 g hideg tej
  • 2 evőkanál rum
  • 3 teáskanál ceylon fahéj
  • 5 g só

Hozzávalók a szilvás-diós töltelékhez:

  • 150 g darált dió
  • 300 g magozott szilva
  • 90 g Koronás Kristálycukor
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet ceylon fahéj
  • 80 g víz

Ezenkívül

  • Vaj a forma kenéséhez
  • 1 tojás és egy kevés tej a kenéshez

Tálaláshoz

  • 50 g zsemlemorzsa + a dió fele
  • 40 g vaj
  • 1 csipet ceyloni fahéj
  • 2 evőkanál Koronás Kristálycukor
  • Meleg vaníliaöntet

Elkészítés

A tészta elkészítése

Az összes tésztához szükséges hozzávalót tegyük egy keverőtálba, és egy konyhai robotgép vagy kézi mixer tésztagyúrójával alacsony vagy közepes sebességgel legalább 10-15 percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz. A tészta el kell váljon a tál oldalától és aljától.

A tésztát a munkafelületen gömbölyítsük meg, tegyük vissza a tálba, fedjük le, és hagyjuk szobahőmérsékleten körülbelül 1 órán át kelni. Közben készítsük el a tölteléket.

A szilvás-diós töltelék elkészítése:

A darált diót zsiradék nélkül serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A szilvakompóthoz a szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy serpenyőben a cukorral, vízzel és fűszerekkel felforraljuk, majd kb. 7-10 percig főzzük, amíg megpuhul. Hagyjuk kihűlni, majd a pirított dió felét belekeverjük.

A bukták elkészítése:

A tésztát kb. 80 g-os adagokra osztjuk a munkafelületen, és sima gömböket formálunk belőle. Rövid ideig letakarjuk. Egy tepsit kevés vajjal kikenünk, és a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (felső/alsó hő). Keverjünk össze egy tojást egy kevés tejjel. Most lapítsuk ki az egyes tésztagolyókat, tegyünk 1-2 teáskanál szilva- és dió tölteléket a közepükre, óvatosan burkoljuk be a tésztával, és formázzunk belőle golyót. Helyezzük a buktákat a hajtással lefelé az előkészített tepsibe, és kenjük meg a tojás-tej keverékkel. Süssük előmelegített sütőben kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára nem sülnek. Közben pirítsuk meg a zsemlemorzsát a vajjal, a maradék dióval és a fahéjjal egy serpenyőben közepes lángon, amíg aranybarnára nem sül.

Tálaljuk a buktákat melegen vaníliaöntettel és fahéjas morzsával.

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

Linzeres szilvás pite

Rumos-narancsos kókusztorta

Valentin napi torta

Sokmagos répatorta

Csokoládés borsmenta torta

Túró-epres torta

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".