Partnereink

Vevőink helyi gyártók mellett nemzetközi konszernek, valamint a feldolgozóipar is. Ipari partnereinknek magas minőségű termékkínálattal szolgálunk, – akár bio-termelésből is – melyet folyamatosan a kereslethez igazítunk. Ennek bizonyítéka a hosszú ideje fennálló kereskedelmi partnerség és üzleti kapcsolat ügyfeleinkkel.

Felhasználási területek

A cukor ipari felhasználása a következő területeken jelentős:

 • Üdítőital, alkoholtartalmú ital
 • Sütőipar, édességipar
 • Konzervipar
 • Gyümölcsfeldolgozás
 • Tejtermék
 • Édesség

Termékváltozatok

Kiszerelési méret: 4 grammos cukortól a tartálykocsi méretű szállítmányig:

 • 1 kg (kiskereskedelem),
 • 25 és 50 kg zsák,
 • Big Bag (1000 kg),
 • Tartálykocsi,
 • Inliner-Container,
 • Konténer tengeren-túli szállításra.

A termékeink áttekintését itt találja: Productfinder

Minőségbiztosítás

Termékeink biztonságát szigorú terméktanúsítási szabványok garantálják. Az egészségügyi és minőségi szabványok folyamatos szigorítása révén garantált termékeink biztonsága. Kötelezettségünk, hogy termékeink eredetükig való visszakövethetőségét biztosítsuk.

Kutatás és fejlesztés

A kutatás és fejlesztés tárgykörét az „AGRANA Research & Innovation Center” hangolja össze Tullnban (www.agrana-research.com). Igyekszünk a gyártástechnológiát a fenntarthatóság tekintetében is optimalizálni. Ügyfeleinkkel szoros együttműködésben új recepteket, speciális termékkülönlegességeket és újabb alkalmazási megoldásokat fejlesztünk ki meglévő termékeinkre. Eme stratégia megvalósításához és az átfogó know-how igényéhez az AGRANA több kutatási és fejlesztési egységet tart fenn a következő súlypontokkal:

 • Clean Label / táplálkozás-fiziológia/ édesítőszer/ aroma
 • Hálózat más kutatóintézetekkel
 • Termékinnováció, folyamat/terméktechnológiai innováció
 • Államilag jóváhagyott tanúsítóhely cukorrépahozam és minőségvizsgálathoz
 • Speciális kutatási és fejlesztési know-how harmadik fél részére.

Fenntarthatóság az értékteremtési láncolatban

Egyensúly az ökonómia, az ökológia és a társadalom között. Az AGRANA a felhasznált nyersanyagnak majdnem 100%-át értékesíti, és kibocsátásszegény technológiát alkalmaz a környezetkímélés érdekében, tisztelve minden ügyfelünket és céget, ahol érdekeltek vagyunk, és hosszú távú partneri viszonyt alakítunk ki beszállítóinkkal és vevőinkkel. Hat fontos munkaterületre koncentrálunk a fenntarthatóságon belül:

 1. Környezeti és szociális szempontok agrártermék beszerzésekor,
 2. Környezeti és energiaszempontok a termelésben,
 3. Dolgozóink munkakörülménye és emberi joga,
 4. Termékfelelősség és fenntartható termékek,
 5. Törvényi és hatósági környezet, valamint
 6. Üzletirányítás és társadalmi elkötelezettség.

Zero-waste elv: Hulladékmentes gazdálkodás
Hatékony alapanyagfelhasználással és műszaki innovációval majdnem teljes (98,6–99,9%) nyersanyag-felhasználást érünk el minden szektorban. Az AGRANA magas feldolgozottsági aránya az alábbiakban mérhető:

 1. Hatékony nyersanyag-felhasználás melléktermékké alakítással (takarmány és trágya)
 2. Műszaki innováció és termékfejlesztői képesség

1 tonna cukor = nagyjából 1 tonna melléktermék (takarmány és trágya). A melléktermék fontos gazdasági hozzájárulást jelent ökológiai szempontból. Az ásványi anyag és a tápanyag, zárt körforgásban tér vissza a természetbe.

Energiahatékonyság
Tullnban és Leopoldsdorfban a hűtve szárítókkal kisebb emissziót értek el. Bevezetésük óta kb. 95.000 tonna CO2-egyenértéket takarítottak meg. A projektet az osztrák környezetvédelmi minisztérium klímavédelmi díjjal tüntette ki. A 2014–15-ös kampány során a primer energia szükségletnek kb. 70%-át takarítottuk meg  a Kaposvári Cukorgyárban biogázzal. A biogáz előállításával és a hálózatba való visszatáplálásával 2015–16-ban tovább függetlenítettük magunkat a primer energiától.  Emellett az ausztriai üzemeinket ISO 50001 szerint tanúsíttattuk 2014-től kezdődően.

Víz/szennyvíz
Az AGRANA – ha lehetséges – hasznosítja folyamataiban az agrár termékekben található vizet (cukorrépa esetén kb. 75%). A víz a körfolyamatban időszakosan kerül visszavezetésre. Saját vagy külső víztisztítók gondoskodnak minden üzemünkben a környezetkímélő és helyi határértékeknek megfelelő szennyvíz tisztításról. A cukorrépa feldolgozásban vizet a cukorrépaszeletből való kilúgozása mellett a répa szállítására, valamint tisztítására használjuk fel.

Értékteremtési lánc a cukor szektorban

A GRI-vel (Global Reporting Initiative) összhangban az AGRANA bebizonyítja, hogy a fenntartható gazdálkodás az értékteremtési láncolatban mindenütt vezető szerepet játszik. A nyersanyaggal kezdődik a Mont Blanc projektben (hatékonyságnövelés), majd a Farmer Self Assessment prograban folytatódik, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat révén, ami tartalmazza energia gazdálkodásunkat az ISO 50001 szabvány szerint, és a Social Audit (SMETA) révén fejeződik be termelési egységeinkben.

» Itt tudhat meg mindent az AGRANA értékteremtési láncolatáról

Bio cukorrépa

Minőségét termesztőink hosszú évek során szerzett tapasztalata és szorgalma biztosítja. A cégi bio cukortermékeinek erdetete az ökológiai termesztéstől a tartamos mezőgazdálkodásig terjed, és szigorú feltételnek tesz eleget a vetéstől az aratásig. Bio termékünkről részletesebben: itt olvashat.