Cukorrépatermesztés és cukorgyártás

Magyarország egyetlen cukorgyárában, Kaposváron a cukrot helyi cukorrépából nyerik. Az őszi betakarítás után a répát a szántóföldekről az AGRANA kaposvári cukorgyárába szállítják. Ott a cukorrépát kiváló minőségű cukorrá dolgozzák fel a végfelhasználók (Koronás Cukor márkatermékek), valamint a feldolgozóipar számára.

Hogyan lesz a cukorrépából cukor - és mi történik utána? Kövesd végig a cukor útját a szántóföldtől a szupermarketek polcáig! 

Néhány érdekesség a cukorgyártásról:

  • A cukorrépa magvakat március közepétől április közepéig vetik.
  • A cukorrépa betakarítása szeptember közepén kezdődik és december közepén ér véget.
  • A cukorgyártás, az úgynevezett "kampány" a betakarított répa mennyiségétől függően átlagosan 130 napig tart.
  • Egy hektár répatermő területről mintegy 80.000 répatövet takarítanak be.
  • A betakarítás idején egy cukorrépa súlya 0,7–0,8 kilogramm, gyökérhossza pedig 20–30 cm.
  • A cukorrépa cukortartalma 16-18%.
  • Egy hektárról átlagosan 69-72 tonna cukorrépa, és így akár 13 tonna cukor is nyerhető.
  • A kaposvári cukorgyár a kampány idején saját biogáz üzeméből nyeri a gyártáshoz szükséges energia nagy részét.

A cukorrépa sajátosságai

A cukorrépa a libatopfélék családjába tartozó kétéves növény. A répa répalevelekből (ezek a betakarításkor a répatáblán maradnak), a répafejből (a levelek alapja, amelyet a betakarítás során eltávolítanak) és a répagyökérből vagy répatestből (ez tartalmazza a cukrot) áll. A cukortartalom különösen magas a világos részeken, és alacsonyabb a sötét részeken. Rokonai a takarmányrépa, a cékla és a spenót.

A növekedési szakasz első évében kialakul a gyökértest, az úgynevezett "répa", amely a cukorgyártás alapanyaga. Az 1. vegetációs időszak után eléri a cukortartalom maximumát. A cukor tartalmú növények (cukorrépa és cukornád) közül a cukorrépa a termékenyebb 16-20%-kal. Víztartalma 75% körüli. A cukorrépa kétéves növény, legmagasabb cukortartalmát az első növekedési év őszén (októberben) éri el. Ekkor betakarítják, és a cukorrépa sejtjeiben lévő cukrot kinyerik, majd kristályosítják. A betakarítás után a tárolás során a cukortartalom csökken, ezért a feldolgozást gyorsan kell elvégezni a minél nagyobb cukorhozam elérése érdekében. Ennek eredményeként a répafeldolgozást minden évben szeptember vége és január közepe között végzik.

A cukorrépa termesztése, vetése

A cukorrépa-termesztésnek igen nagy hagyományai vannak Európában, és az elmúlt években erősen specializált iparággá fejlődött. Az AGRANA szerződéses kapcsolatban áll a termelőkkel, amely szabályozza a megállapodásban rögzített mennyiségű cukorrépa termesztését vagy felvásárlását. Az AGRANA és a répatermelők közötti jó együttműködés és hosszú távú partnerség elengedhetetlen az optimális terméshozam eléréséhez. A cégünk termeltetési részlegének répafelügyelői folyamatos kapcsolattartással segítik a répatermelőket, hogy első kézből kapjanak szakmai információkat az új termesztési évről. 

Amint a hőmérséklet emelkedik és a nappalok hosszabbodnak, küszöbön áll a répavetés ideje. Az időjárástól és a talaj nedvességtartalmától függően a cukorrépa magokat március közepétől áprilisig vetik. Körülbelül 100 000 magot vetnek el egymástól 45-50 cm-es sorokban. Körülbelül 20 cm-enként egy répamagot teszünk egy sorba. 

A cukorgyártás lépései

A cukorrépából történő cukorgyártás többlépcsős folyamat, amelyet a legtöbb európai országban nagy léptékben folytatnak. A folyamat legtöbb részét folyamatosan hajtják végre. Az eljárás célja egy mikrobiológiailag stabil termék (cukorgranulátum vagy tárolható szirup) előállítása, amely egész éves ellátásra (cukorgranulátum) vagy további feldolgozásra (szirup) tárolható.

Betakarítás & Tárolás

A betakarítást követően a cukorrépát a répatermelők répatárolókba gyűjtik (külső tárolás), vagy közvetlenül a gyárba szállítják. A gyári raktárban történő átvételkor a répa lemérése és kirakodása dönthető platformok segítségével történik (a jármű dönthető). Ezután egy répaköteget alakítanak ki elforgatható és állítható magasságú szállítószalagokkal. A répát a feldolgozásig ott tárolják. Fontos a répa optimális tárolási feltételeinek megteremtése, különben csökken a cukortartaloma. Az optimális tárolási hőmérséklet -3 és 5° között van. Ha túl meleg van, fokozódik az anyagcsere, ha túl hideg, akkor megfagy a répa. Bár a fagyos répa feldolgozása nem okoz gondot, a répát a tárolás során nem szabad kiolvasztani, mert az utólagos felengedés gyors bomláshoz vezet. A kezdeti mosás és a répabunkerben történő átmeneti tárolás után a répát végül szállítószalagon küldik feldolgozásra.

1. Répaszelet

A répát vágókések „szeletekre” vágják, amelynek cukortartalma 16-20 százalék között van.

2. Lényerés

A szeletből a cukrot forró vízzel (kb. 70 Celsius fokos) vonják ki ellenáramban - a szelet a víz áramlásával szemben alulról felfelé (extrakció) áramoltatják, amely során nyerslé keletkezik. A  nyerslé a répában található cukor körülbelül 98 százalékát, valamint a répából származó szerves és szervetlen összetevőket (úgynevezett "nem cukrokat") tartalmazza.

3. Létisztítás

A nyerslében lévő nem cukros anyagokat a mész és a széndioxid köti meg és válsztja ki, melyeket saját mészkemencében állítunk elő.

4. Szűrés

E műveletet során a létisztításnál keletkezett mésziszapot kiszűrik az oldatból. Ezt a műveletet szűrőprésen végzik. A szennyezők kiszűrésével létrejön a híglének nevezett cukros vizes oldat.

5. Sűrítés

A híglét többlépcsős bepárlással besűrítjük, melyből sűrűlé képződik. A cukor előállításához nagy mennyiségű energia szükséges, amit saját, valamint biogáz üzemünk fedez. A nagynyomású kazánokban keletkező gőzt turbógenerátorokban használják fel saját elektromos áram előállítására. 

6. Kristályosítás

A sűrűlét a főzőberendezésben vákuum alatt tovább sűrítjük. A kristályosodást a finomra őrölt cukor hozzáadásával ("beültetés") váltják ki. További sűrítéssel a kristályok a kívánt szemcseméretűre nőnek.

7. Centrifugálás

A cukorkristályokat centrifugálással választjuk el a sziruptól. Az elválasztott szirupot további két kristályosítási lépésnek vetjük alá.

8. Cukor

Az így kapott tiszta cukor a kristályokban lévő fényszóródás miatt fehérnek tűnik. A fehér cukor szacharóztartalma legalább 99,7 százalék. A többi tulajdonképpen nedvesség.

9. Szárítás

A kristálycukrot levegőn szárítják, lehűtik és silókban tárolják, majd különféle formában, háztartási vagy ipari felhasználásra készítik elő a csomagolóüzemben. 

Melléktermékek

Minden cukorgyártási melléketermék újrahasznosul!

Melasz: Az utolsó kristályosodási szakaszban leválasztott szirupot melasznak nevezik. A melasz a nem kristályosodó cukrot (a cukorrépából származó cukor 6-9 százalékát) és a répából származó oldható, nem cukortartalmú anyagokat tartalmazza. Kiváló minőségű alapanyagot jelent a sütőélesztő- és takarmányipar, valamint az alkoholgyártás számára.

A maradék melasz a cukorrépa feldolgozása során keletkező termék. A maradék melasz cukortartalma 18% körüli. Kálium-oxidban gazdag, ezért elsősorban a mezőgazdaságban (a biogazdálkodásban is) műtrágyaként használják.

Szelet: A mechanikai préselés és a melasz hozzáadása után a szeletet az elszívótoronyban szárítódobokban szárítják, majd pelletizálják (préselik) és takarmányként értékesítik.

Mésziszap: a cukorrépa feldolgozása során keletkezik a létisztítás során, és különösen gyorsan ható mészműtrágya. A Carbokalk foszforban és nitrogénben gazdag, és biogazdálkodásra is engedélyezett.

A cukornádból származó cukor

Az AGRANA romániai és magyarországi telephelyein nyerscukrot is finomít cukornádból, míg a bosznia-hercegovinai üzeme tisztán nyerscukor-finomító. Az EU-ban feldolgozott nyerscukrot a legkevésbé fejlett országokból importálják, míg a Bosznia-Hercegovinába szánt cukor a világpiacról, elsősorban Brazíliából származik. 
A cukornádat csemetékből, úgynevezett "settekből" termesztik. 11-18 hónap elteltével a növény készen áll az első betakarításra. Egy-egy palánta akár hét termést is hozhat. 
A betakarítás megkönnyítése érdekében a száraz leveleket általában előzetesen elégetik. A betakarítás részben gépi, részben kézi úton történik. 
A levágott nádszálakat gyorsan kell feldolgozni, különben a mikroorganizmusok lebontják a cukrot. A közeli gyárakban a cukornádat tisztítják, préselik és őrlik. Ezután a masszát forró vízzel permetezik, hogy kivonják belőle a cukrot. Ezt a cukrot a cukorrépából történő előállításhoz hasonló módon dolgozzák tovább. 

A cukor számos formája

A kinyert cukrot többféleképpen dolgozzuk fel, hogy minden felhasználási terület a megfelelő típusú cukorhoz jusson, legyen szó sütésről, zselékészítésről, édesítésről, szórásról vagy teához való felhasználásról. Tudj meg többet termékeinkről itt!

Nézd meg a cukorgyártásról készült kis animációnkat: