Cukorgyártás

A cukorrépától a Koronás Cukorig

Kaposváron, az ország egyetlen cukorgyárában a cukorfeldolgozási kampány szeptemberben kezdődik és általában január végéig tart. A cukorrépa termőföldekről a betakarítás után a cukorrépát beszállítják a cukorgyárakba (lásd az ábrát). Tisztítás és felaprítás után kivonják a cukrot a répaszeletből. Az így nyert lét besűrítik, majd kristályosítják. A képződött cukorkristályt centrifugálással elválasztják a cukorsziruptól. A kész cukrot automatizált rendszerben a háztartási felhasználásra alkalmas kiszerelésekbe csomagolják, és megkezdi utazását a fogyasztókhoz. A cukorgyártás legfontosabb szakaszai az alábbiak:

  • Cukorrépa termesztés
  • Tisztítás (földtől, növényi anyagtól, cukorlé kivonása)
  • Létisztítás és besűrítés
  • A nem-cukor hányad és a víz eltávolítása (a cukorszörp tárolása)
  • Kristályosítás és tárolás
  • Tiszta cukor kinyerése és tárolása megfelelő körülmények között, silókban.
  • Kiszerelés, csomagolás

Nézd meg a cukorgyártásról készült kis animációnkat: