Magyar Cukor Zrt.

A Magyar Cukor Zrt. 1995. július 1-jén jött létre öt cukoripari részvénytársaság (Ács, Ercsi, Mezőhegyes, Sarkad, Sárvár) egyesülésével. 1996 őszén az osztrák AGRANA csoport többséget szerzett a társaságban, és ezzel a lépéssel a cég megindult az európai fejlődés útján. A Magyar Cukor Zrt. jelenleg az egyetlen – Kaposváron – működő gyárral rendelkező cukoripari vállalat Magyarországon.

2007. novemberében európában egyedülálló biogáztermelő üzem kezdte meg működését a gyár mellett a környezetvédelem nevében. Az üzem 2012-ben egy utófermentorral és egy újabb nagyfermentorral egészült ki, amelyek a magyar állam és az EU 50 százalékos támogatásával épülhettek meg. Ezáltal a kaposvári telephely 2012-ben az ország összes biogáztermelésének már több mint felét állította elő.

A termelés bővítése tette szükségessé a 2013. novemberben átadott 60 ezer tonnás félgömb formájú cukorsiló megépítését is, amely Magyarországon teljesen új technológiával, Európa negyedik ilyen építményeként épült meg mintegy  hárommilliárd forintból. Ezzel együtt az elmúlt öt évben az Agrana tízmilliárd forint felett ruházott be Kaposvárott, 2014-ben pedig további mintegy ötmilliárdos költséggel egy teljesen új csomagolóüzemet, szitaállomást és készáruraktárat épített fel.

Agrana. A természetes értéktöbblet


A Koronás Cukor egy tradicionális termékcsalád márkája Magyarországon. Az Agrana cég márkacsoport koncepciójának keretében, a tagországokban egyedi cukormárkák kerültek bevezetésre, mint a „Korunný Cukor” Szlovákiában,  Csehországban a „Korunní Cukr”, Magyarországon a „Koronás Cukor” Romániában  a „Mărgăritar Zahăr” valamint Bulgáriában a „Zahira”. A márka koncepció a felismerhetőségre összpontosít, amelyben az országok cukormárkáinak eredete egyértelműen visszatükröződik, és egyúttal a mindenkori márka adottságaihoz optimálisan igazodik. Az ebből eredő szinergiás hatás ezekben az országokban – Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia Románia és Bulgária – olyan márka megjelenítést eredményez, ami a cukoripari szektorban egyedülálló.

Az AGRANA Cukorgyáraiban termelt cukor az országok cukormárkáival jut el a fogyasztókhoz. Az attraktív csomagolások és a folyamatosan garantált, jó minőség jelenti cukormárkáink sikerét. A széles termékválaszték igazi édes választás elé állítja fogyasztóinkat. A márka már hosszú ideje az első osztályú minőség szinonimája, és éppen ezért élvezi fogyasztóink bizalmát.