• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Citromos pite fánk

Hozzávalók

kb. 12 darabhoz

Az élesztős tésztához:

  • 500 g liszt
  • 60 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • 60 g puha vaj
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája (a tojásfehérjét a díszítéshez használjuk)
  • 25 g friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
  • 260 g tej
  • 1 csipet só
  • 1 tojás és egy kis tej a kenéshez

A díszítéshez:

  • a maradék tojásfehérje
  • 40 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 citrom
  • 60 g Koronás finomszemcsés kristálycukor a megforgatáshoz

A citromos töltelékhez:

  • 100 g citromlé (kb. 3-4 citrom)
  • 70 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • ½ teáskanál étkezési keményítő
  • 2 tojás
  • 70 g puha vaj

A mázhoz:

  • 150 g Koronás Porcukor
  • 3-4 evőkanál citromlé

Továbbá:

  • Egy kisebb és egy nagyobb kerek tésztakiszúró (vagy pl. egy habzsák díszítőcső és egy pohár) a kivágáshoz

Elkészítés

Az élesztős tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük, és legalább 15 percig gyúrjuk, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk.

Lisztezett munkafelületen golyót formázunk belőle, visszatesszük a tálba, letakarjuk, és szobahőmérsékleten egy órán át (vagy amíg a duplájára kel) kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket és a díszítést.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 100 °C-ra. A maradék tojásfehérjét a cukorral, sóval és a citromlével a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A keveréknek a habverő kiemelésekor csúcsokat kell képeznie.

A habcsók keveréket egy csillag alakú díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, és a tepsi egyik felére kis pöttyöket nyomunk. A citromot forró vízben megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromszeleteket cukorban megforgatjuk, és a tepsi másik felére helyezzük. A díszítést az előmelegített sütőben 40-45 percig szárítjuk.

A töltelékhez a vaj kivételével az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és csomómentesre keverjük.

Közepes lángon, állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg pudingszerű masszát nem kapunk.

A citromkrémet szitán átpasszírozzuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk. Simára keverjük a vajjal. A kihűlt krémet egy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük.

A sütőt előmelegítjük 180 °-ra, felső/alsó sütéssel. A megkelt élesztős tésztát lisztezett munkafelületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és kerek tésztakiszúróval vagy például egy ivópohárral kb. 7-9 cm átmérőjű köröket vágunk ki. A középen lévő fánklyukhoz használjunk kisebb kiszúrót vagy például díszítőcsövet.

A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ismét letakarjuk, és további 20 percig kelni hagyjuk.

A tojást felverjük a tejjel, megkenjük vele a fánkokat, és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A mázhoz átszitáljuk cukrot, és fokozatosan a citromléhez adagoljuk, amíg a máz kellően sűrű lesz.

A fánkok tetejét több helyen megtöltjük a citromkrémmel. Ehhez a töltőfejet felülről ferdén a fánkba szúrjuk, és enyhe nyomással megtöltjük. A fánkokat a töltőlyukakkal lefelé a citromos mázba márjuk, szárított citromszeletekkel és habcsók pöttyökkel díszítjük. Frissen a legfinomabb.

 

Tipp: A megtöltött fánkok légmentesen záródó csomagolásban, máz és díszítés nélkül le is fagyaszthatók.

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

Epres csokis minipite

Banánkenyér

Narancsos keksz

Csokicseppekkel

Párizsi krémmel töltött diós keksz

Mandulás-kakaós huszárcsók

Kókuszos-mákos halmok

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".