• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Aranygaluska

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 g Koronás Porcukor
  • 20 g vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 20 g élesztő
  • 0,13 l tej
  • 1 csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 80 g Koronás Kristálycukor
  • 0,5 l tej
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 0,2 l habtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 10 g vaj
  • 50 g Koronás Kristálycukor
  • 70 g darált dió
  • 100 g olvasztott vaj

Elkészítés

Először a langyos tejben a porcukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd teljesen simára gyúrjuk a tésztát. Ezután minimum 30 percig pihentetjük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy szögletes gyümölcskenyérformát. Összekeverjük egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. Ha megkelt a tésztánk, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd nagyjából egyforma darabokat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként vékonyan meglocsoljuk olvasztott vajjal, valamint a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma! Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet és a keményítőt egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a sodóhoz való tejből egy keveset, épp csak annyit, hogy csomómentesre tudjuk keverni. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Hozzáadjuk a vajat is. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze! A megkelt aranygaluskát 170 fokos, előmelegített sütőben 30–35 perc alatt készre sütjük.

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

Csokifészek tojásokkal

Répás-narancsos polenta sütemény

Kókuszos mangós rolád

Sütőtökös muffin pókhálóval

Csokoládé szalámi

Kókuszos répakuglóf

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".