Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
egy átlagos püspökkenyér sütőformához
A kávés tésztához
A tejszínhabos karamellhez
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, felső/alsó sütéssel, és kivajazunk, kilisztezünk egy püspökkenyér sütőformát.
A tésztához a vajat 60 g cukorral és a vaníliás cukorral kb. 3-5 perc alatt fehéredésig krémesre keverjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat egyenként a vajas-cukros keverékhez adjuk, és teljesen elkeverjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, és kemény habbá verjük.
A presszókávét a tejhez adjuk.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, átszitáljuk, majd a tejeskávéval és a felvert tojásfehérjével felváltva, kézzel, óvatosan beleforgatjuk.
A tésztát az előkészített tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben kb. 45-60 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
Hagyjuk kihűlni, majd kifordítjuk a sütőformából. A karamellkrém elkészítése
A tejszínhabos karamellhez a kristálycukrot egy nagy, tapadásmentes serpenyőbe tesszük, és közepes vagy magas hőfokon felolvasztjuk. Eleinte ne keverjük, hanem várjuk meg, amíg a cukor nagy része felolvad. Ezután addig keverjük és rázogatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad és csomómentes lesz. Aranybarna színűnek kell lennie.
Fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejszínhabot, miközben folyamatosan kevergetjük (Vigyázzunk! Forró és gőzölgő!). Lejjebb vesszük a hőfokot, és addig keverjük, amíg a karamell sima állagú nem lesz.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük a vajat. Hagyjuk kihűlni.
Egy fakanál nyelével lyukakat nyomunk a kihűlt sütemény tetejébe. A lyukaknak majdnem a sütemény aljáig kell érniük, de nem fúrhatják át.
A tejszínhabos karamellt egy kis nyílású díszítőcsővel ellátott habzsákba tesszük, és megtöltjük vele lyukakat.
A maradék karamellt eloszlatjuk a sütin, és ha szeretnénk, megszórjuk egy kis kakaóval.
Megjegyzés: A sütemény légmentesen záródó csomagolásban legalább 3-4 napig friss marad.
Recept nyomtatás vagy megosztás