• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Áfonyás mákos levendulás torta

Hozzávalók

Adagok száma: 12
Elkészítési idő: 60 perc (hűtési idő nélkül)

A mákos piskótához:

  • 4 tojás
  • 125 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • 125 g liszt
  • 200 g darált mák
  • 0,5 csomag sütőpor 

A krémhez:

  • 150 g túró
  • 270 g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 citrom (lé)
  • 250 ml habtejszín
  • 4 zselatinlap
  • 250 g áfonyalekvár

Az összeállításhoz:

  • 30 ml levendula szirup
  • friss áfonya
  • rozmaring
  • 1 evőkanál Koronás porcukor

 

Elkészítés

A mákos piskóta:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, felső/alsó sütéssel. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.

A tojásokat a cukorral 15 percig keverjük.

A lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral, majd óvatosan beleforgatjuk.

A tésztát a rugós formába öntjük, és kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Egy késsel óvatosan elválasztjuk a piskótát a tortaforma szélétől, és kivesszük.

Hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három részbe vágjuk.

A krém:

A tejszínt kemény habbá verjük és lehűtjük.

A zselatinlapokat 5 percig hideg vízben áztatjuk.

Összekeverjük a mascarponét, a túrót, a citromlevet és a vaníliás cukrot.

A zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, és közepes lángon felolvasztjuk.

5 evőkanál mascarponés túrókrémet az olvasztott zselatinhoz adunk, és elkeverjük. Majd visszatesszük a krém többi részéhez.

Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.

A krém 1/3-át félretesszük.

A maradék krémhez hozzáadjuk az áfonyalekvár felét. Az így elkészített krémnek a felét ismét félretesszük.

A másik feléhez hozzákeverjük az áfonyalekvár maradékát.

Összeállítás:

A mákos piskóta alsó rétegét egy (forgatható) tortalapra helyezzük. Köré teszünk egy tortakarikát.

Félreteszünk 4 evőkanál sötétlila krémet, a többit egyenletesen eloszlatjuk a piskótaalapon.

Ráhelyezzük a második réteg piskótát, és enyhén lenyomkodjuk. Erre az alapra levendulaszirupot kenünk, majd rákenjük a világos lila krémet. Ebből a krémből ismét tartalékoljunk 4 evőkanálnyit.

A mákos piskóta felső rétegét a lila krém tetejére helyezzük, és enyhén lenyomkodjuk. A fehér krémet egyenletesen, kb. 0,5 cm vastagon a felső piskóta rétegre kenjük.

A tortát legalább 4 órán át hűtjük. A maradék krémet is lehűtjük.

Levesszük a tortakarikát.

A maradék sötétlila krémet nagyjából a torta szélének alsó harmadára kenjük. A világos lila krémet durván a középső harmadra, a fehér krémet pedig a felső harmadra kenjük.

Miközben forgatjuk a tortalapot, óvatosan mozgassunk egy torta spatulát a torta széle mentén. Így jönnek létre az egymásba futó krémrétegek.

A tortát tetszés szerint friss áfonyával, levendulavirággal és rozmaringgal díszítjük, és megszórjuk porcukorral.
 

Tipp: A levendula szerelmesei 3 evőkanál (vagy akár több) levendula szirupot keverhetnek a krémbe.

Videó

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

Rumos-narancsos kókusztorta

Tiramisu Taco

Mákos vaníliás kifli

Lisztmentes muffin

Banánkenyér fügével

Répatorta

mascarpone krémmel

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".