• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Áfonyás mákos levendulás torta

Hozzávalók

Adagok száma: 12
Elkészítési idő: 60 perc (hűtési idő nélkül)

A mákos piskótához:

  • 4 tojás
  • 125 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • 125 g liszt
  • 200 g darált mák
  • 0,5 csomag sütőpor 

A krémhez:

  • 150 g túró
  • 270 g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 citrom (lé)
  • 250 ml habtejszín
  • 4 zselatinlap
  • 250 g áfonyalekvár

Az összeállításhoz:

  • 30 ml levendula szirup
  • friss áfonya
  • rozmaring
  • 1 evőkanál Koronás porcukor

 

Elkészítés

A mákos piskóta:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, felső/alsó sütéssel. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.

A tojásokat a cukorral 15 percig keverjük.

A lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral, majd óvatosan beleforgatjuk.

A tésztát a rugós formába öntjük, és kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Egy késsel óvatosan elválasztjuk a piskótát a tortaforma szélétől, és kivesszük.

Hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három részbe vágjuk.

A krém:

A tejszínt kemény habbá verjük és lehűtjük.

A zselatinlapokat 5 percig hideg vízben áztatjuk.

Összekeverjük a mascarponét, a túrót, a citromlevet és a vaníliás cukrot.

A zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, és közepes lángon felolvasztjuk.

5 evőkanál mascarponés túrókrémet az olvasztott zselatinhoz adunk, és elkeverjük. Majd visszatesszük a krém többi részéhez.

Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.

A krém 1/3-át félretesszük.

A maradék krémhez hozzáadjuk az áfonyalekvár felét. Az így elkészített krémnek a felét ismét félretesszük.

A másik feléhez hozzákeverjük az áfonyalekvár maradékát.

Összeállítás:

A mákos piskóta alsó rétegét egy (forgatható) tortalapra helyezzük. Köré teszünk egy tortakarikát.

Félreteszünk 4 evőkanál sötétlila krémet, a többit egyenletesen eloszlatjuk a piskótaalapon.

Ráhelyezzük a második réteg piskótát, és enyhén lenyomkodjuk. Erre az alapra levendulaszirupot kenünk, majd rákenjük a világos lila krémet. Ebből a krémből ismét tartalékoljunk 4 evőkanálnyit.

A mákos piskóta felső rétegét a lila krém tetejére helyezzük, és enyhén lenyomkodjuk. A fehér krémet egyenletesen, kb. 0,5 cm vastagon a felső piskóta rétegre kenjük.

A tortát legalább 4 órán át hűtjük. A maradék krémet is lehűtjük.

Levesszük a tortakarikát.

A maradék sötétlila krémet nagyjából a torta szélének alsó harmadára kenjük. A világos lila krémet durván a középső harmadra, a fehér krémet pedig a felső harmadra kenjük.

Miközben forgatjuk a tortalapot, óvatosan mozgassunk egy torta spatulát a torta széle mentén. Így jönnek létre az egymásba futó krémrétegek.

A tortát tetszés szerint friss áfonyával, levendulavirággal és rozmaringgal díszítjük, és megszórjuk porcukorral.
 

Tipp: A levendula szerelmesei 3 evőkanál (vagy akár több) levendula szirupot keverhetnek a krémbe.

Videó

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

Brownie

szezámmaggal

Epres-színes party pancake

Ropogós puffasztott rizs-oreo szelet

Mandulás-kakaós tallérok csokival és cukormáz csíkokkal

Szilvás-barackos galette

Leveles karácsonyfa

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".