• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Áfonyás sajttorta Babka

Hozzávalók

Hozzávalók egy püspökkenyér sütőformához

Az élesztős tésztához

  • 500 g liszt
  • 30 g friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
  • 5 g só
  • 80 g Koronás Kristálycukor
  • 80 g puha vaj
  • 1 citrom héja
  • 1 tojás (M-es méret)
  • 250 ml szobahőmérsékletű tej
  • 1 tojás és egy kis tej a kenéshez

Az áfonyás sajttorta töltelékhez

    • 400 g krémsajt
    • 1 citrom héja
    • 80 g Koronás Porcukor
    • Egy kevés őrölt Bourbon vanília
    • 1 evőkanál búzadara
    • 200 g áfonya

Elkészítés

Az élesztős tészta elkészítése

Először a száraz hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és egy kanállal összekeverjük. (Ha friss élesztőt használunk, egyszerűen belemorzsolhatjuk a tésztába.)

Ezután hozzáadjuk a vajat, a tojást és a tejet, majd egy kézi mixer tésztakampójával vagy konyhai robotgéppel kb. 10-15 percig gyúrjuk a hozzávalókat, hogy sima tésztát kapjunk. (A tésztának el kell válnia a tál oldalától és aljától.)

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kezünkkel golyóvá formázzuk, majd visszatesszük a tálba, és letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

Az élesztős tésztát meleg helyen kb. 40 percig hagyjuk kelni. Jelentősen meg kell kelnie.

Az áfonyás sajttorta töltelék elkészítése

A krémsajtot a cukorral, a citromhéjjal, a búzadarával és az őrölt vaníliával kézzel összekeverjük.

Az áfonyás sajttorta Babka elkészítése

Egy kevés vajjal vagy sütőspray-vel kikenünk, majd kilisztezünk egy püspökkenyér sütőformát.

A megkelt élesztős tésztát lisztezett munkafelületen kb. 5 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk.

A krémsajtos keveréket egyenletesen elterítjük a tésztán, és a tetejére tesszük az áfonyát.

A rövid oldal mentén feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk. (Ha szétvágtuk őket, akkor láthatjuk a tölteléket)

A két szálat áttekerjük egymáson, összenyomjuk a végeket, és a babkát óvatosan az előkészített formába helyezzük.

A formát ismét letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további 15 percig kelni hagyjuk.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, felső/alsó sütéssel, és felverünk egy tojást egy kevés tejjel.

Az áfonyás sajttorta babkát egyenletesen megkenjük a tojás és a tej keverékével, majd az előmelegített sütő alsó harmadában kb. 45-50 percig sütjük. (Ha a babka teteje túl sötét lesz, fedjük le alufóliával, és fejezzük be a sütést)

Hagyjuk kihűlni, majd fordítsuk ki a formából, és azonnal fogyasszuk el.

 

Tipp: Az áfonyás sajttorta babka remekül szeletelhető és fagyasztható. Így mindig van kéznél valami finomság egy spontán nyári piknikhez.

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

„Tükörtojás” szelet (tejszínes-barackos túrós szelet)

Banánkenyér

Citromos-diós linzer

Alma

Karamellköntösben

Nektarinos-sárgabarackos túrós rétes

Zabpelyhes-áfonyás-szedres süti

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".