• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Aranygaluska

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 g Koronás Porcukor
  • 20 g vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 20 g élesztő
  • 0,13 l tej
  • 1 csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 80 g Koronás Kristálycukor
  • 0,5 l tej
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 0,2 l habtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 10 g vaj
  • 50 g Koronás Kristálycukor
  • 70 g darált dió
  • 100 g olvasztott vaj

Elkészítés

Először a langyos tejben a porcukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd teljesen simára gyúrjuk a tésztát. Ezután minimum 30 percig pihentetjük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy szögletes gyümölcskenyérformát. Összekeverjük egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. Ha megkelt a tésztánk, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd nagyjából egyforma darabokat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként vékonyan meglocsoljuk olvasztott vajjal, valamint a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma! Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet és a keményítőt egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a sodóhoz való tejből egy keveset, épp csak annyit, hogy csomómentesre tudjuk keverni. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Hozzáadjuk a vajat is. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze! A megkelt aranygaluskát 170 fokos, előmelegített sütőben 30–35 perc alatt készre sütjük.

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

Lisztmentes muffin

Barackos korongok

Fordított karamellás körtetorta

Zabpelyhes-meggyes sütemény

Alma

Karamellköntösben

Diós-nugátos kekszek

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".