• Termékek
  • Receptek
  • Inspiráció
    Tippek, ötletek Etikett-tervező Receptfüzetek Videók DIY videók
  • Hírlevél
  • Rólunk
    Cégünkről Koronás Cukor Cukorgyártás A cukorról általánosságban Jótett program Hirdetések Gyárfejlesztés Kutatásfejlesztés
  • B2B
    Élelmiszeripar Horeca – Kávécukor
  • Kapcsolat/Bejelentés

Citromos pite fánk

Hozzávalók

kb. 12 darabhoz

Az élesztős tésztához:

  • 500 g liszt
  • 60 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • 60 g puha vaj
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája (a tojásfehérjét a díszítéshez használjuk)
  • 25 g friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
  • 260 g tej
  • 1 csipet só
  • 1 tojás és egy kis tej a kenéshez

A díszítéshez:

  • a maradék tojásfehérje
  • 40 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 citrom
  • 60 g Koronás finomszemcsés kristálycukor a megforgatáshoz

A citromos töltelékhez:

  • 100 g citromlé (kb. 3-4 citrom)
  • 70 g Koronás Prémium Finomszemcséjű Kristálycukor
  • ½ teáskanál étkezési keményítő
  • 2 tojás
  • 70 g puha vaj

A mázhoz:

  • 150 g Koronás Porcukor
  • 3-4 evőkanál citromlé

Továbbá:

  • Egy kisebb és egy nagyobb kerek tésztakiszúró (vagy pl. egy habzsák díszítőcső és egy pohár) a kivágáshoz

Elkészítés

Az élesztős tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük, és legalább 15 percig gyúrjuk, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk.

Lisztezett munkafelületen golyót formázunk belőle, visszatesszük a tálba, letakarjuk, és szobahőmérsékleten egy órán át (vagy amíg a duplájára kel) kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket és a díszítést.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 100 °C-ra. A maradék tojásfehérjét a cukorral, sóval és a citromlével a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A keveréknek a habverő kiemelésekor csúcsokat kell képeznie.

A habcsók keveréket egy csillag alakú díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, és a tepsi egyik felére kis pöttyöket nyomunk. A citromot forró vízben megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromszeleteket cukorban megforgatjuk, és a tepsi másik felére helyezzük. A díszítést az előmelegített sütőben 40-45 percig szárítjuk.

A töltelékhez a vaj kivételével az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és csomómentesre keverjük.

Közepes lángon, állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg pudingszerű masszát nem kapunk.

A citromkrémet szitán átpasszírozzuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk. Simára keverjük a vajjal. A kihűlt krémet egy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük.

A sütőt előmelegítjük 180 °-ra, felső/alsó sütéssel. A megkelt élesztős tésztát lisztezett munkafelületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és kerek tésztakiszúróval vagy például egy ivópohárral kb. 7-9 cm átmérőjű köröket vágunk ki. A középen lévő fánklyukhoz használjunk kisebb kiszúrót vagy például díszítőcsövet.

A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ismét letakarjuk, és további 20 percig kelni hagyjuk.

A tojást felverjük a tejjel, megkenjük vele a fánkokat, és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A mázhoz átszitáljuk cukrot, és fokozatosan a citromléhez adagoljuk, amíg a máz kellően sűrű lesz.

A fánkok tetejét több helyen megtöltjük a citromkrémmel. Ehhez a töltőfejet felülről ferdén a fánkba szúrjuk, és enyhe nyomással megtöltjük. A fánkokat a töltőlyukakkal lefelé a citromos mázba márjuk, szárított citromszeletekkel és habcsók pöttyökkel díszítjük. Frissen a legfinomabb.

 

Tipp: A megtöltött fánkok légmentesen záródó csomagolásban, máz és díszítés nélkül le is fagyaszthatók.

Recept nyomtatás vagy megosztás

Még több recept

Aszalt gyümölcsös kuglóf

Téli mázas-diós kockák

Sárgabarackos lepény túróval

Mini tejpite

Citromos pite fánk

a sütőből

Alma

Karamellköntösben

Összes recept

Kapcsolat

Örülünk üzenetének

Írjon nekünk

Get social

Még több érdekességért csatlakozzon hozzánk Facebook oldalunkon vagy keresse fel Youtube csatornánkat.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Nyereményjátékok részvételi feltételei
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Tanúsítványok
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Cookie-beállítások

Magyar Cukor Zrt.

7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14.

E-mail: koronascukor@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".