Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
kb. 12 darabhoz
Az élesztős tésztához:
A díszítéshez:
A citromos töltelékhez:
A mázhoz:
Továbbá:
Az élesztős tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük, és legalább 15 percig gyúrjuk, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk.
Lisztezett munkafelületen golyót formázunk belőle, visszatesszük a tálba, letakarjuk, és szobahőmérsékleten egy órán át (vagy amíg a duplájára kel) kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket és a díszítést.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 100 °C-ra. A maradék tojásfehérjét a cukorral, sóval és a citromlével a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A keveréknek a habverő kiemelésekor csúcsokat kell képeznie.
A habcsók keveréket egy csillag alakú díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, és a tepsi egyik felére kis pöttyöket nyomunk. A citromot forró vízben megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromszeleteket cukorban megforgatjuk, és a tepsi másik felére helyezzük. A díszítést az előmelegített sütőben 40-45 percig szárítjuk.
A töltelékhez a vaj kivételével az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és csomómentesre keverjük.
Közepes lángon, állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg pudingszerű masszát nem kapunk.
A citromkrémet szitán átpasszírozzuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk. Simára keverjük a vajjal. A kihűlt krémet egy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °-ra, felső/alsó sütéssel. A megkelt élesztős tésztát lisztezett munkafelületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és kerek tésztakiszúróval vagy például egy ivópohárral kb. 7-9 cm átmérőjű köröket vágunk ki. A középen lévő fánklyukhoz használjunk kisebb kiszúrót vagy például díszítőcsövet.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ismét letakarjuk, és további 20 percig kelni hagyjuk.
A tojást felverjük a tejjel, megkenjük vele a fánkokat, és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A mázhoz átszitáljuk cukrot, és fokozatosan a citromléhez adagoljuk, amíg a máz kellően sűrű lesz.
A fánkok tetejét több helyen megtöltjük a citromkrémmel. Ehhez a töltőfejet felülről ferdén a fánkba szúrjuk, és enyhe nyomással megtöltjük. A fánkokat a töltőlyukakkal lefelé a citromos mázba márjuk, szárított citromszeletekkel és habcsók pöttyökkel díszítjük. Frissen a legfinomabb.
Tipp: A megtöltött fánkok légmentesen záródó csomagolásban, máz és díszítés nélkül le is fagyaszthatók.
Recept nyomtatás vagy megosztás