Cukor kontra zsír

Az elhízás problémája mára világméreteket öltött, az ebből adódó egészségügyi kockázatok mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. A helytelen táplálkozás és egészségtelen életmód talaján kialakuló túlsúly okozta gondok nem csak az egyén szintjén jelentkeznek, hanem össztársadalmi problémává nőtték ki magukat a világ számos országában, így hazánkban is. Sajnos ilyenkor hajlamosak vagyunk a végletekig egyszerűsítve egyetlen, jól megfogható tényezőre visszavezetni az okokat. Évtizedes vita, hogy mi a felelős a túlzott súlygyarapodásért? Míg évekkel ezelőtt mindenért a zsírokat hibáztatták, addig ma inkább a szénhidrátokat, azon belül is leginkább a cukrot teszik meg a bajok forrásának.

A tények szerint azonban az elhízás létrejöttéhez legalább száz különböző tényező hozzájárul, a genetikai adottságainktól kezdve a képernyő előtt töltött idő hosszáig. Emiatt hiba egyetlen okra visszavezetni a túlzott súlygyarapodást. Táplálkozásunk is egy rendkívül összetett folyamat, annak egy elemét kiragadni szintén nem szerencsés, szélsőséges és egyoldalú táplálkozáshoz vezet, amely vitatható eredmények mellett, komoly kockázattal jár. Ráadásul a zsírok és a szénhidrátok esetében két alapvető tápanyagról beszélünk, amelyeknek fontos élettani szerepük van testünk működésében. Teljes kizárásuk az étrendünkből nem szükséges, sőt veszélyes, korlátozásuk is csak bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek) esetén indokolt az e betegségekben szenvedőknek előírt diétákban. Egészséges embereknél a teljes megvonás szélsőséges és helytelen táplálkozáshoz vezet. A cukor vagy akár a zsír kiemelése táplálkozástudományi szempontból tehát értelmezhetetlen kérdés. Példának okáért azért is, mert a túlzott mértékben elfogyasztott cukor jórészét is zsír formájában raktározza el a szervezetünk, de az elsősorban cukortartalmukról ismert édességek zsírtartalma is számos esetben jelentős lehet. A legfontosabb mindkét tápanyag esetében hogy betartsuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott ésszerű mennyiségeket, ami például a hozzáadott cukor vonatkozásában naponta kb. 2 evőkanálnyi mennyiséget jelent. A hazai felnőtt lakosság körében végzett táplálkozási felmérések adatait tekintve elmondható, hogy míg a hozzáadott cukorfogyasztás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elsődleges ajánlása alatt áll, addig a zsírfogyasztásunk jóval meghaladja a szakmai szervezetek által meghatározott mértéket.

A túlzott súlygyarapodás oka tehát nem valamelyik tápanyagban vagy élelmiszerben keresendő, hanem ezek fogyasztásának arányaiban, mértékében és a mozgásszegény életmódban. A helyes arányokra és adagokra vonatkozóan a táplálkozási ajánlások (pl. a hazánkban az OKOSTÁNYÉR®) adnak iránymutatást.