Innovatív édesítőszerek

Az édes íz, ezzel kapcsolatban pedig a cukor kérdése napjaink forrongó táplálkozástudományi témáinak egyike. Egyre többen vannak hazánkban is, akik tudatosan odafigyelnek étrendjük cukortartalmára és szándékosan törekszenek annak mérséklésére. Eközben ugyanakkor változatlanul fontos szempont az étkezés élményének megőrzése, melyhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzá tartozik. A modern élelmiszeripar egyik kihívása tehát az, hogy alacsonyabb cukortartalommal, vagy akár teljesen cukormentesen is ízletes termékeket tegyen a boltok polcaira. Ezekre a kérdésekre adnak választ a különböző édesítőszerek, melyek alacsonyabb vagy akár nulla kalóriatartalom mellett varázsolják édes ízűvé az élelmiszereket. Az ipari innováció egyik érdekes területe az újabb és újabb, lehetőleg természetes eredetű édesítőszerek kifejlesztése. Cikkünkben ezen új generációs édesítők közül mutatunk be néhányat.

Inulin

Az inulin számos növényben, pl. a csicsókában, cikóriában, articsókában, fokhagymában, vöröshagymában és az endíviában is természetes formában megtalálható rost. Az inulin egy „fruktán”, ami azt jelenti, hogy fruktóz (gyümölcscukor) molekulákból álló láncokból épül fel, amelyek az emberi vékonybélben emészthetetlenek. Emiatt változatlan formában kerül a vastagbélbe, ahol ún. prebiotikumként, azaz az ott élő jótékony baktériumok élelmiszerforrásaként működik. Elősegítheti a hasznos baktériumok mennyiségének növekedését, ezzel támogatja az emésztést, az immunitást és ez általánosan jó hatású az egészségre. A bélbaktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át az inulint, amelyek táplálják a vastagbélsejteket és a széklet gyakoriságának növelése révén hozzájárulnak a normál bélműködéshez. Az inulint újabban édesítőszerként is alkalmazzák, az oligofruktóz enyhén édes íze (mely a cukorénak kb. harmada) és cukorszerű technológiai tulajdonságai miatt. Az élelmiszerekhez, ételekhez adva nemcsak a kalóriatartalom csökkentését teszi lehetővé, de magasabb rosttartalmat is biztosít. Enyhe édes íze miatt gyakran kombinálják egyéb édesítőszerekkel, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottabb és cukorszerűbb ízhatást hozzanak létre. Energiatartalma viszonylag alacsony, grammonként csupán 1,5 kcal. Egyszerre nagyobb mennyiségű fogyasztása esetén sajnos tapasztalhatók mellékhatások (puffadás, laza széklet, hasmenés), a baktériumok által a vastagbélben okozott gázképződéssel járó erjedési folyamat miatt. Emiatt fogyasztását mindenképpen kis mennyiséggel érdemes elkezdeni. Egy vizsgálatban azt találták, hogy az említett panaszok napi 10 grammos bevitel felett már jelentkeztek.

Izomaltulóz

Ezt a különleges cukorhelyettesítőt nem az élelmiszerek energiatartalmának csökkentése miatt alkalmazzák, hiszen kalóriatartalma ugyanakkora mint a cukoré, viszont körülbelül fele olyan édes. A benne található egyedülálló glükóz-fruktózkötésnek köszönhetően ugyanakkor az energia lassabban szabadul fel belőle, mint a cukorból, elnyújtott vércukoremelkedést és hosszabb energiaellátást biztosít. Fogyasztása nagyon jól tolerálható, vagyis nem okoz bélrendszeri panaszokat. Egy vizsgálatban egyszeri magas, 50 g-os beviteli mennyiségig nem tapasztalták bélrendszeri tünetek megjelenését. Ezek miatt a tulajdonságai miatt egyre nagyobb szerepet kap többek között a sporttáplálkozásban, jól használható például sportitalokban, illetve egyéb sportolóknak szánt termékekben.


Vissza