Édes riválisok

Napjainkban nagy figyelem övezi a cukrot, annak vélt vagy valós egészségünkre gyakorolt hatását. A szinte naponta felbukkanó újabb és újabb rémhírek hatására egyre többen választanak a cukor helyett más alternatívát ételeik, italaik édesítésére. A cserét sokszor az egészségesebb, természetesebb megoldások iránti vágy mozgatja, azonban a valóságban a cserével nem feltétlenül fogyasztunk kevesebb kalóriát és ezek egészségünkre gyakorolt hatása is megegyezik a hagyományos cukoréval.

Méz

A mézelő méhek által előállított természetes édesítőszer. Jellegzetes édes ízét kb. 70–80 százaléknyi szőlő- és gyümölcscukortartalma adja. A méz halmazállapota az azt alkotó cukrok összetételétől függően a kristályostól az egészen hígan folyóig változik. Színe a nektár eredetének függvényében a halvány sárgától a mélybarnáig terjed. Aromáját szintén a nektárt adó növény típusa szabja meg, lágy, de akár egészen karakteres is lehet. A cukrok mellett számos enzim, vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne, ám ez utóbbiak valódi táplálkozás-élettani jelentősége, tekintve hogy a mézet általában kis mennyiségben fogyasztjuk, messze elmarad a vélttől.
Kalóriatartalma: 326 kcal/100g

Kókusz- vagy kókuszvirág cukor

Napjaink egyik népszerű édesítőszere, mely nagy sikerrel lovagolja meg a minél természetesebb élelmiszerek iránti vágyunkat. Nevével ellentétben nem a kókusz gyümölcséből, még kevésbé annak virágából, hanem a pálmából készül. Összetételét tekintve 70–80 százalékban szacharózt (répa- vagy nádcukrot), 3–9 százalékban pedig glükózt (szőlőcukrot) tartalmaz. A gyártóktól származó, kutatási eredményekkel meg nem erősített, információk szerint azonban glikémiás indexe igen kedvezően alacsony, csupán 35.
Kalóriatartalma: 402 kcal/100 g

Melasz

A melasz egy sűrű, édes ízű szirup, amely a cukorgyártás melléktermékeként keletkezik. Hazánkban kevésbé, de nyugat Európában, illetve az Egyesült Államokban szívesen fogyasztják édesítőszerként, ott alkalmazásának módja, területe szinte teljesen megegyezik a mézével. Magyarországon elsősorban ipari célokra (pl. a szesziparban) és takarmányozásra használják. Fele részben cukrokat, főként szacharózt, kis mennyiségben glükózt és fruktózt tartalmaz, emellett számos egyéb tápanyag (pl. aminosavak, ásványi anyagok) is megtalálható benne.
Kalóriatartalma: 290 kcal/100 g

Agávé szirup

Az amerikai kontinensen őshonos pozsgás növény édes ízű nedve. Kereskedelmi forgalomban két változatával találkozhatunk. A világos színű leginkább a juharszirupra emlékeztet ízben és megjelenésben, felhasználási módja is ehhez hasonló. A sötét színű alternatíva íze karakteresebb, kissé karamelles. Jellemző tápanyaga a fruktóz, mely a feldolgozás módjától függően akár 90 százalék is lehet. Emellett jóval kisebb arányban glükóz található még benne. Jelentős fruktóz tartalma miatt édes íze intenzívebb, mint a hagyományos cukoré, igy az ugyanolyan intenzitású íz élmény kialakításához akár kevesebb mennyiség is elég lehet. Glikémiás indexe 30.
Kalóriatartalma: 310 kcal/100 g
Összehasonlításként 10 deka hagyományos cukor kalóriatartalma kb. 400 kcal.