Szeretjük az édes ízt – de miért?

Az ízeknek fontos szerepük van az életünkben, hiszen meghatározzák az elfogyasztott táplálék minőségét és mennyiséget. Kulcsfontosságúak abban, hogy egy adott ételt vagy italt elfogadunk, vagy elutasítunk, hozzájárunak azok élvezetéhez ezáltal biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt. Öt alapízt különböztetünk meg, az édeset, az umamit, a sósat, a savanyút és a keserűt. Az ízek érzékelése az ízreceptorok ingerlése során jön létre, ezen sejtek a szájban mindenhol megtalálhatók, de főleg a nyelven helyezkednek el.

Kutatások bizonyítják, hogy az édes íz kedvelése és a keserűtől való idegenkedés már a születéskor is jelenlévő, ösztönös emberi tulajdonság. Az ízpreferenciák és az ételekkel kapcsolatos averziók későbbi életkorban alakulnak ki, például a környezeti hatásokbefolyására.

A táplálkozástudományi szakemberek úgy gondolják, hogy az édes íz kedvelése evolúciós túlélési mechanizmus lehet, amely biztosítja a tejcukor miatt enyhén édes anyatej elfogadását. Erre a legmeggyőzőbb tudományos bizonyíték olyan koraszülöttekkel és újszülöttekkel végzett vizsgálatokból származik, melyek kimutatták, hogy a csecsemők az első ízleléskor már érzékenyek az édes ízre és azt részesítik előnyben. Az intenzíven édes ízek kedvelése gyermek- és serdülőkorban is fennáll, majd felnőttkorban fokozatosan csökken. Erre az egyik lehetséges biológiai magyarázat az, hogy a gyermekek energiaszükséglete arányaiban magasabb, mint a felnőtteké, és az édes íz preferenciájának mértéke a biológiai növekedés egyik jele.

Általánosságban az édes íz választása a növekedés befejeztével csökken. Az édes íz felismerésének és érzékelésének képessége azonban figyelemre méltó stabilitást mutat a teljes élet során, általában igen keveset változik 20 és 80 éves kor között. A szaglás ezzel szemben a korral romlik, ez néhány idős embert megfoszt az ételek ízének és aromájának élvezetétől. Mivel az aroma az íz egyik legfőbb eleme, a szaglás romlása azt jelenti, hogy az időseknek esetleg nagyobb szükségük van az édes ízre ahhoz, hogy ugyanúgy élvezzék az étkezést, mint korábban. Ez utóbbi magyarázza az idősekre általában jellemző édesszájúságot.

Ma már azonban nem kell már az édes ízre hagyatkoznunk ahhoz, hogy azonosítsuk a biztonságosan elfogyasztható ételeket. Sőt, a változó igények miatt számos, igazi csemegének számító étel és ital, például az étcsokoládé, a kávé vagy a vörösbor keserű, sós és savanyú. Az édes íz élvezetekor azonban szem előtt kell tartani a mértékletességet. Minden étel és ital beilleszthető egy egészséges, aktív életmódba, melynek része az ésszerű, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás.