Édes ezüst évek

Az édes ízt születésünktől egészen az idős korig kedveljük, bár az intenzíven édes íz kedvelése jelentősen csökken a kora gyermekkor és a felnőttkor között. Ennek hátterében feltehetően több ok is meghúzódik. Csökken a relatív energiaszükségletünk, így a magas kalóriatartalmú (pl. zsiros vagy magas cukortartalmú) élelmiszerek „létjogosultsága” is kisebb az étrendünkben. Másrészt az örökzöld édes mellett megtanuljuk szeretni a karakteresebb ízeket, mint a keserűt vagy a fanyart, ezáltal hódítja meg mindennapjainkat például az étcsokoládé, a kávé vagy a sör.

Az már kevésbé ismert tény, hogy bár sokan felnőtt korukban is kedvelik az édességeket, desszerteket, de a serdülőkor végével egyre inkább megtanulunk értékelni egyéb ízeket, például a vörösbor vagy a kakaó kesernyésségét, így az édes íz felnőtt korra háttérbe szorul.

Az idősek édes-preferenciájával kapcsolatban sajnos kevés vizsgálat eredménye áll rendelkezésünkre. Az anekdotikus beszámolók arra utalnak, hogy az édes íz kedvelése időseknél nő. Az édes íz felismerésének és érzékelésének képessége figyelemre méltó stabilitást mutat az életünk során. Az édes íz felismerésének és az ízintenzitás megítélésének képessége általában keveset változik 20 és 80 éves korunk között.
A szaglás ezzel szemben a korral romlik, ez pedig néhány idős embert megfoszt az ételek ízének és aromájának élvezetétől. Mivel az aroma az íz egyik legfőbb eleme, a szaglóképesség csökkenése azt jelenti, hogy az időseknek esetleg nagyobb szükségük van az édes ízre ahhoz, hogy ugyanúgy örömet leljenek az étkezésben, mint korábban, így az édes íz biztosítja a motivációt a táplálkozásra.

Bár az édes íz jelentősége az előzőek okán megnőhet idős korban, az egészséges táplálkozás szabályai, közöttük a megfelelő cukorbevitelre vonatkozó iránymutatás, ebben az életkorban is érvényesek. Az idősek számára meghatározott referencia beviteli érték megegyezik a felnőtteknek ajánlottal, vagyis 90 g/nap, a teljes cukorbevitel tekintetében, ide értve az élelmiszerek természetes cukortartalmát és az ún. hozzáadott cukrokat is.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy idős korban gyakoribb az olyan krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, elhízás) előfordulási gyakorisága melyek étrendi kezelése szükségessé teszi a cukorfogyasztás korlátozását. Ezekben az esetekben az ételek, italok ízesítésére használt cukor, méz, szirupok, lekvárok, szörpök helyett energiamentes édesítőszerekkel csempészhető be a népszerű íz az idősek étrendjébe.