Táplálkozzunk okosan!

Annak hogy mi kerül a tányérunkra hatalmas jelentősége van az egészségünk szempontjából, hiszen egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70–80 százaléka hozható összefüggésbe az egészségtelen étrenddel. Ugyanakkor ez azt is jelenti hogy a helyes táplálkozás tekinthető az egyik leghatékonyabb eszköznek az egészségünk megőrzésében. A kiegyensúlyozott étrend megvalósítását segítik a táplálkozási ajánlások, hiszen közérthető formában mutatják meg, hogyan is célszerű kialakítanunk napi menünket.

Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, és számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról, hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszerek (pl. tejtermékek vagy gabonafélék) kizárására az étrendből. Ehelyett a különböző élelmiszercsoportok rugalmas kombinációjával válik kézzel foghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembe vételével az egészséges táplálkozás.

A legújabb hazai étrendi útmutatót, az OKOSTÁNYÉR®-t a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozta ki 2015-ben. Az ajánlás végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelre, továbbá a zsír-, cukor- és sófogyasztásra vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik.

Top 10 okostányér tipp

  1. Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve.
  2. Tízóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.
  3. Heti 2–3 alkalommal elropogtathatunk 1–1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát.
  4. Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában.
  5. Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék. pl. sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk. Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra.
  6. Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is.
  7. Igyunk meg naponta 8 pohár (2–2,5 dl/pohár) folyadékot. Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.
  8. Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír, só és cukortartalmát. Helyezzünk nagyobb hangsúlyt az alacsonyabb értékekkel rendelkező termékekre!
  9. Mértékkel hódoljunk a desszertek, édességek élvezetének!
  10. Csak alkalmanként csemegézzünk a magas zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások, desszertek, majonéz.