Mit egyen a kamasz? Praktikus tippek szülőknek

A serdülőkor egy igen fontos időszak a gyermekek, sőt az egész család életében, hiszen a nagyon intenzív testi és szellemi fejlődés mellett ekkor alapozódnak meg a későbbi életmód, azon belül is, táplálkozási szokások. A következő néhány praktikus tippel segítünk a kamaszok étrendjének összeállításában.

 1. Támogassuk a tiniket az egészséges táplálkozási szokások elsajátításában!
  Bár a serdülők sokszor nagyon önállónak tűnnek, de a táplálkozással kapcsolatos döntések nem egyszerűek számukra A rendszeresen kihagyott főétkezések, a gyakran fogyasztott nassolnivalók, gyorséttermi ételek túlzott kalória-, zsír-, cukor és sóbevitelt eredményeznek, míg fejlődő szervezetünk elesik a számára fontos vitaminoktól, ásványi anyagoktól, rostoktól és egyéb létfontosságú anyagoktól.Minden nap kerüljön tej és tejtermék az asztalra!


   
 2. Minden nap kerüljön tej és tejtermék az asztalra!
  A kalcium fontos a csontok egészséges fejlődése szempontjából, melyben a serdülőkor kritikus időszak, hiszen a teljes csonttömeg 30 éves kor előtt épül fel. Kínáljunk a tiniknek három pohárnyi tejet, tejterméket, amely már fedezi a kalcium igény jelentős részét, illetve kiegészítve az egyéb forrásokkal megfelelő bevitelt eredményez.

 3. Rendszeresen szerepeljenek az értékes vasforrások az étrendben!
  A vas egy fontos ásványi anyag, amely elengedhetetlen a tinik megfelelő agyműködéséhez, védekezőképességéhez. A vashiány gyakori jelenség serdülőkorban, mely főként azokat a lányokat érinti súlyosan, akik korlátozzák húsfogyasztásukat vagy teljesen elhagyják azt. A legfontosabb állati eredetű vasforrások a húsok (pl. borjú), illetve a belsőségek (pl. máj), a növényi források között említhetők például a leveles zöldségek és a vassal dúsított gabonapelyhek.
   
 4. Figyeljünk a táplálkozási zavarok kialakulására!
  Serdülőkorban a fizikai megjelenésnek, a testtömegnek, a testképnek kiemelten nagy jelentősége van az önértékelés szempontjából. A testtel való elégedetlenség markáns eleme a túlsúly, emiatt elterjedt a diétázás, fogyókúrázás a tinik körében. A táplálkozási szokásokban bekövetkező hirtelen változás (pl. koplalás vagy kontrollálatlan evés), hirtelen nagymértékű fogyás, az étellel/kalóriákkal való túlzott foglalkozás, a szokatlanul intenzív testedzés, a depresszió vagy szociális elszigetelődés mind táplálkozási zavarok tünete lehet.
   
 5. Mutassunk példát!
  A helyes életmód tanításának leghatékonyabb módja a jó személyes példa. A közös bevásárlás, főzés, a családi étkezések remek alkalmat teremtenek az egészséges szokások, a helyes választás megosztására, ráadásul a közösen elköltött étkezés növeli az összetartozás érzését és javítja a kommunikációt is.
   
 6. Gondoskodjunk tízórairól és uzsonnáról!
  Üres gyomorral nagyon nehéz helyesen dönteni, ha ételről van szó. A rendszeres kis étkezések (tízórai és uzsonna) azonban hozzájárulnak a serdülők kalória és tápanyagigényének biztosításához. Íme néhány példa egy egészséges kisétkezésre:
  – 1 pohár alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 pohár 100%-os gyümölcslé
  – 1 db főtt tojás, 1 db teljes kiőrlésű kifli, gyümölcssaláta
  –  1 kis pohár alacsony cukortartalmú gabonapehely aszalt gyümölcsökkel és magvakkal
  – 1 pohár joghurtos gyümölcs smoothie, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós
  – 2 evőkanálnyi csicseriborsó krém (hummus), néhány szem korpás keksz
  – Mini mozzarella golyók, koktél paradicsom, néhány szem korpás keksz
  – Zöldségcsíkok (pl. sárgarépa, szárzeller, kaliforniai paprika), joghurtos mártogatós
  – 1 kis tál só és zsírmentes pattogatott kukorica reszelt sajttal, 1 pohár 100%-os gyümölcslé
  – 2–3 evőkanálnyi sovány túrókrém, néhány szem korpás keksz
  – 1 pohár natúr joghurt teljes kiőrlésű gabonapehellyel vagy müzlivel
   
 7. Ne erőltessük az étkezést, ne büntessünk és jutalmazzunk vele!
  Bár sokszor nehéz megállni, de az asztalnál zajló viták, az egyes ételek erőltetése visszaüthet. Biztosak lehetünk abban, hogy a jó személyes példa, a szelíd iránymutatás (pl. a közös főzésen, étkezésen keresztül), a kiegyensúlyozott családi menü felvértezi a gyerekeket az egészséges táplálkozás megvalósításához szükséges ismeretekkel, képességekkel, ami hosszú távon eredményre vezet.