Mennyi cukrot fogyaszthatnak a gyerekek?

Ismert tény, hogy az édes íz szeretete velünk születik. Ez a tény magyarázza azt, hogy a gyermekek életük első napjától kezdve szívesen fogyasztják el az édes italokat, ételeket. A jelenség indoklásául számos teória született. Ezek közül a legnépszerűbb az ún. evolúciós elmélet, mely szerint az emberiség számára az ősidőkben az édes íz a tápláló és biztonságos élelmiszerek azonosítására szolgált. A gyermekek édesszájúságának oka pedig feltehetően a fejlődő és éppen ezért nagy kalória és tápanyagigényű gyermeki szervezet szükségleteinek kielégítése.

Az már kevésbé ismert tény, hogy bár sokan felnőtt korukban is kedvelik az édességeket, desszerteket, de a serdülőkor végével egyre inkább megtanulunk értékelni egyéb ízeket, például a vörösbor vagy a kakaó kesernyésségét, így az édes íz felnőtt korra háttérbe szorul.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az ételekhez, italokhoz például szirup, méz vagy cukor formájában hozzáadott cukor legfeljebb a napi kalóriabevitelünk 10 százaléka lehet.

Ugyanez az ajánlás fogalmazódik meg a gyermekek számára is. Az 5–10 éves gyermekekre vonatkozó referencia beviteli érték alapján a hozzáadott cukor legfeljebb 180 kcal, vagyis max. 45 g (kb. 9–10 teáskanálnyi), míg a teljes cukorbevitel naponta max. 85 g lehet.

Gyakran hozzák összefüggésbe a cukorfogyasztást a gyermekkori figyelemzavarral és hiperaktivitással. Azonban ezt az összefüggést kutatási eredményekkel nem sikerült igazolni. Feltételezhető ugyanakkor, hogy a cukor és az aktivitás között fordított ok-okozati kapcsolat van. Vagyis a gyerekek aktivitási szintje és emiatt kalóriaszükséglete is magasabb, cukorbevitelük pedig ennek következtében több. Egyes kutatásokban megfigyelték azt is, hogy a szülők vélekedése, attitűdje, elvárásai szintén befolyásolták, hogy kapcsolatot vélnek-e felfedezni a cukorfogyasztás és a túlzott aktivitás között. Azok a szülők, akik azt hitték, hogy a vizsgálat során a gyermekük cukortartalmú italt kapott a gyermek viselkedését aktívabbnak értékelték annak ellenére, hogy az összes ital cukormentes volt.

Bár fontos hangsúlyozni, hogy fontos szülői feladat az élelmiszerek minél természetesebb ízének megismertetése és megszerettetése a kicsikkel, a fentiekben leírt ajánlások mentén a mértékletes cukorfogyasztás a gyermekek kiegyensúlyozott étrendjének része lehet.