A száj egészségének jelentősége messze túlmutat a jó fogakon. A beszéd és a mosoly révén fontos szociális és kommunikációs eszköz, létfontosságú életfolyamatok, mint például a táplálkozás színhelye, továbbá védő szerepe van a környezeti hatásokkal és a fertőzésekkel szemben. Éppen ezért a száj egészsége alapvetően meghatározza életminőségünket és közérzetünket. A fogak és a szájüreg betegségei azonban világszerte és hazánkban is hatalmas tömegeket érintenek. A hazai statisztikai adatok szerint a hat éves gyermekek közel hatvan százalékánál már tettenérhetők ezek az elváltozások, a 12 éveseknek már több beteg foga is van, a 35–44 éves felnőtteknek átlagosan kb. 16 szuvas, hiányzó vagy javított foga van, a fogatlanság pedig a 65–74 éves korosztály több mint negyedét érinti.

A fogszuvasodás kialakulásának számos feltétele van: a fognak hajlamosnak kell lennie a fogszuvasodásra, rendelkezésre kell állnia a folyamatot elindító baktériumoknak, valamint olyan szénhidrátnak amit a baktériumok lebontanak és ezáltal sav keletkezik ami a zománc károsodásához vezet, továbbá elegendő időnek kell rendelkezésre állni ahhoz hogy az elváltozás (az ún. demineralizáció) végbemenjen.

Mindezeken túl vannak egyéb olyan tényezők is amelyek pozitív vagy negatív irányban befolyásolják a betegség létrejöttét:

  • A fluor hatására a fog felszíne ellenállóbb lesz a fogszuvasodással szemben
  • A nyál semlegesíti a savakat, a fogzománc visszaépüléséhez szükséges ásványi anyagokat biztosít
  • Az étkezés gyakorisága, illetve az az idő amit az étel a szájban tölt alapvetően meghatározza a fogszuvasodás kialalkulását. Minél gyakoribb az étkezés, minél több időt tölt az étel a szájban (pl. állandó rágcsálás vagy a fogfelszínre tapadó étel) annál nagyobb a valószínűsége hogy a betegség létrejön.

A cukrokat nagyon sokszor hozzák összefüggésbe a fogszuvasodással. Azonban mára már nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak a cukor, hanem számos egyéb szénhidráttartalmú élelmiszer (pl. a kenyér, gyümölcsök) is hozzájárulhat ahhoz hogy végbemenjen az elváltozás. Szintén tényként kezelhető, hogy az egyén viselkedése (pl. táplálkozási szokások, szájhigiénés gyakorlat) nagy szerepet játszik a fogszuvasodás létrejöttében.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

  • Kezdjük korán a megfelelő szájápolást! Gyermekeknél már az első fogak megjelenésétől helyezzünk hangsúlyt erre.
  • Kerüljük a folyamatos rágcsálást, kortyolgatást!
  • Naponta kétszer mossunk fogat fluoridos fogkrémmel, naponta egyszer tisztitsuk meg a fogközöket is.
  • Este a fogmosást követően már ne együnk! A nyáltermelés alvás közben csökken, így a száj védekezőképessége is.
  • Használjunk cukormentes rágógumit azon esetekben amikor a fogmosás étkezés után nem lehetséges. A rágás fokozza a nyáltermelést, ezáltal semlegesíti a savakat és segít az étel eltávolításában a szájból.


Vissza