1. Vannak alkalmak, melyek elképzelhetetlenek étkezés, és a menü koronája, a desszert nélkül. Az édes íz kedvelése velünk született, mely nélkül életünk egy kicsit színtelenebb lenne. Még az édesszájúaknak sem kell bűntudatot érezniük egy kis édesség elfogyasztása esetén, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, nem csak a hétköznapokon, de az ünnepek során is. Következzen néhány tipp hogyan készíthetünk olyan finomságokat, melyek élvezetét könnyen beilleszthetjük az egészséges táplálkozásba.
   
 2. Nem létezik édesség valamilyen édesitőszer nélkül. Ezek közül leggyakrabban még mindig cukrot használunk. A desszert kalóriatartalmának mérséklése érdekében törekedjünk arra, hogy a receptben meghatározott cukormennyiségnél kevesebbet használjunk. A cukor, akár részben történő helyettesítésére számos alternatíva létezik, mint például a méz, mely a cukornál hajszálnyival diszkrétebb energiatartalmú, vagy az alacsony kalóriatartalmú és energiamentes édesítőszerek széles köre, melyek egyáltalán nem szolgáltatnak energiát. Manapság nagyon divatos a cukorpótlók (pl. az eritrit, nyírfacukor) használata, melyek a cukornál átlagosan 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalmúak (kivétel az eritrit, amely teljesen kalóriamentes)
   
 3. Törekedjünk a nyalánkságok zsírtartalmának csökkentésére! A vajjal, margarinnal, krémsajttal kikevert, tejszínes, zsírban gazdag krémek helyett használjunk soványabb alternatívát, például lekvárt, zsírszegény tejjel készült pudingot, sovány túrót.
   
 4. Bátran fűszerezzünk! Jól illeszkedik az ünnepi nyalánkságokhoz a gyömbér, a vanília, a fahéj és a szegfűszeg zamata. Pikáns ízhatás érhető el chili, kardamom és szegfűbors használatával is. Pompás lehetőséget jelent az alkalmi ízesítésre az aszalt és cukrozott gyümölcsök, kandírozott citrom és narancshéj alkalmazása.
   
 5. Számos egészséges összetételű élelmiszernek jelentős a kalóriatartalma, szép példa erre a mogyoró és a többi olajos mag. Fogyasszuk ezeket is mértékkel!
   
 6. Tehermentesíthetjük magunkat az ünnep előtti napok fokozott igénybevétele alól, ha a sütemények egy részét előre elkészítjük. Számos édesség (pl. a mézeskalács és a csokoládé bevonattal készült apróságok) alkalmas arra, hogy jól záródó dobozban akár hetekig is frissen tartsuk. Ráadásul ezen nyalánkságokat dekoratív csomagolásban akár ajándékba is adhatjuk, hiszen mi is lehetne személyesebb meglepetés, mint egy saját készítésű nassolnivaló.
   
 7. Bár az ünnepek alatt ez különösen embert próbáló kihívás, de törekedjünk arra, hogy édességet ebben az időszakban is legfeljebb heti 2–3 alkalommal együnk.
   
 8. A családi együttlét nem csak az asztal mellett lehetséges és a barátainkkal sem csak a tányér vagy pohár fölött beszélgethetünk.
   
 9. Az energia-egyensúly jegyében ne csak a falatozásra, de a mozgásra, sportra is szánjunk időt, akár egy közös séta vagy korcsolyázás formájába.

  Vissza